Joseph Beuys in bruikleen bij Museum de Fundatie, Zwolle
In de tentoonstelling ‘Meer Macht’ worden werken van internationaal bekende kunstenaars getoond als Ai Weiwei en Steve McQueen. Samensteller is de schrijver en kunstcriticus Hans den Hartog Jager. Hij vraagt zich af of kunstenaars in deze tijd nog idealen kunnen nastreven, of dat de kunstwereld definitief in de klauwen van het geld terecht is gekomen. Joseph Beuys - een ware idealist - probeerde het al: als kunstenaar politieke macht verwerven. Tijdens zijn carrière was Beuys bij de oprichting van drie politieke partijen betrokken. De tentoonstelling ‘Meer Macht’ gaat precies over deze, nog steeds actuele kwestie: kan kunst een rol spelen in de maatschappij? En kan kunst de wereld veranderen? Negen werken uit onze collectie zijn in de Fundatie te zien van 30 maart t/m 17 augustus 2014.
| |
Het favoriete kunstwerk van: Barbara Bos
Een van de favoriete werken van onze conservator Barbara Bos is het vogelkooitje van Mona Hatoum getiteld ‘Why not squeeze’ (2013). De Libanese kunstenaar Hatoum maakt veel gebruik van alledaagse voorwerpen en plaatst die op poëtische wijze in een nieuwe context. Vaak heeft haar kunst een politieke lading. De kunstenaar heeft voor dit werk zes jaar lang geduldig haar eigen haar verzameld en hiervan twee bolletjes gerold. “Het spanningsveld tussen de aantrekkingskracht en tactiliteit van de ragfijne bolletjes en de weerstand die je voelt bij de gedachte dat het lichamelijke resten zijn, is wat mij boeit”, aldus Barbara. In het kooitje liggen de bolletjes goed beschermd en tevens symboliseert het kooitje de beperking van bewegingsvrijheid.
| |
Nieuwe aanwinst: Ornaghi & Prestinari, A fior di conio (2011-2014) Het Italiaanse duo Ornaghi & Prestinari onderzoekt in het werk ‘A fior di conio (Uncirculated coin)’ de maatschappelijke waarde van geld, in het bijzonder in de wereld van hedendaagse kunst. De sculptuur laat een kartonnen doos zien afgegoten in gips, gevuld met eurocenten. Als je goed kijkt, is iedere munt aan één zijde kaal geschuurd. De kunstenaars laten hiermee zien hoe wij door het monetaire stelsel voor de gek worden gehouden. Onder de toplaag van de ogenschijnlijk koperen munt komt namelijk een kern van nikkel tevoorschijn, een inferieur materiaal. Vervolgens heeft het duo deze nikkelzijdes voorzien van unieke gravures. Opnieuw hebben de munten waarde gekregen, maar nu een artistieke.
|