Nieuws‎ > ‎

Bulletin Voorlinden oktober 2013, Caldic Collectie

Geplaatst 26 okt. 2013 10:26 door Edward Verschoor   [ 26 okt. 2013 10:29 bijgewerkt ]
Voortgang Museum Voorlinden: De bouwwerkzaamheden zijn gestart! 

Als u op de Buurtweg staat, lijkt het misschien alsof er bijna niets is veranderd. Maar vanaf het landhuis op Voorlinden is goed te zien dat de bouwwerkzaamheden voor Museum Voorlinden wel degelijk zijn gestart. Het terrein is inmiddels bouwrijp gemaakt, de aannemer heeft een hek en de bouwketen geplaatst. De twee bergen aarde naast het bouwterrein zijn gronddepots. Deze zijn tijdelijk aangelegd en worden later gebruikt om het museum mooi te laten aansluiten op het omliggende landschap. De eerste stap in het bouwproces is het maken van de bouwkuip. Deze is nodig voor de kelder waarop vervolgens het museum wordt gebouwd. Vanaf deze week worden de damwanden voor de bouwkuip aangebracht. Daarna wordt een begin gemaakt met het in de grond schroeven van de palen die tot wel 20 meter diep gaan. De palen worden geschroefd en niet geheid, zodat er zo min mogelijk geluidsoverlast is.    

‘Maannacht’ van Jan Sluijters in De Lakenhal, Leiden

Ons werk ‘Maannacht IV’ uit 1912 van Jan Sluijters (1881 - 1957) is  te zien in De Lakenhal in Leiden waar het onderdeel is van de tentoonstelling ‘Utopia 1900 - 1940’. De expositie toont werken van het expressionisme en het constructivisme, twee avant-garde bewegingen die ontstaan zijn aan het begin van de twintigste eeuw.

Beide stromingen hebben tot doel de wereld door middel van de kunst te veranderen. ‘Maannacht IV’ verbeeldt een landschap in Laren dat magisch opdoemt onder het licht van de maan. De schilder heeft felle en diepe kleuren gebruikt, dat typerend is voor het expressionisme. Met een rood landschap en groene lucht, aangezet met blauw, straalt dit werk veel kracht uit. De tentoonstelling in De Lakenhal is nog te bezichtigen tot en met 5 januari 2014.

 
 
Tentoonstelling NEOC bij Caldic in Rotterdam te zien

Sinds afgelopen weekend is op het hoofdkantoor van Caldic in Rotterdam een nieuwe tentoonstelling te zien: ‘NEOC – Geboeide Hartstocht’. NEOC is de artiestennaam van Coen Kamp (1956 - 2010). Nog niet eerder is op zo’n grote schaal aandacht besteed aan het leven en het oeuvre van NEOC. Een brede selectie uit zijn nalatenschap van schilderijen, objecten en installaties vanaf de vroegste periode tot het laatste werk zijn in Rotterdam te zien. NEOC gebruikt uiteenlopende materialen, zoals veren, spiegels, vorken, eieren, schoenen en wekkers. In ‘Wait’ staat bijvoorbeeld de oude werktafel van de kunstenaar vol tikkende wekkers: een ode aan het wachten. De tentoonstelling is alleen op afspraak te bezichtigen. U kunt hiervoor contact met ons opnemen via voorlinden@caldic.nl.

 
 
 
Recente aanwinst: vijf werken van Tom Lovelace

Op UNSEEN, een beurs voor hedendaagse fotografie die net in Amsterdam is geweest, hebben wij vijf werken van Tom Lovelace aangekocht. Het betreft werk uit de serie ‘In Preparation’, waarop de kunstenaar balanceert op gevonden industriële voorwerpen. In de kunst van Lovelace komen performance, sculptuur en fotografie samen. Lovelace onderzoekt de fenomenen tijd en plaats. Hij fotografeert zichzelf met een zelfontspanner in een geënsceneerde setting. De fotoserie ‘In Preparation’ zit in lijsten afkomstig van Gilbert & George. Net als Lovelace legt het duo Gilbert & George hun performances vast op foto’s. Door deze lijsten voor zijn eigen werk te gebruiken speelt Lovelace wederom met het thema hergebruik en de relatie tussen tijdelijkheid en tijdloosheid.

   
 
bron: nieuwsbrief/bulletin Voorlinden, oktober 2013.
Comments