Nieuws‎ > ‎

Beplantingsplan Wilhelminaplantsoen

Geplaatst 24 dec. 2018 01:54 door Edward Verschoor   [ 24 dec. 2018 02:05 bijgewerkt ]

Bekijk het beplantingsplan via deze link: beplantingsplan Wilhelminaplein

Wilhelminaplantsoen, 1e deel

Dit jaar is gestart met het herstel van het Wilhelminaplantsoen.

De punt van het plantsoen is op de schop gegaan. Het middendeel van de punt heeft de groencommissie kunnen inrichten als een pluktuin voor de bewoners.Er wordt al geplukt, maar er is nog overvloed.  Kervel voor de soep!

Het beheer wordt in samenwerking met de gemeente gedaan. We hebben veel positieve reacties gekregen. Mochten er nog bewoners zijn die af en toe warm lopen om een beetje te snoeien, laat het weten. De kruidensoorten (culinaire toepassing) zijn: thijm, salie, lavendel, rozemarijn, alsem, bieslook, peterselie, munt, valeriaan, ooievaarsbek (geranium iets wat hoger type), roomse kervel, venkel.

Voorts zijn geplant: rode zonnehoed en lupine (deze hebben vaak een medicinale toepassing). De kruiden zijn aangevuld met de volgende planten: gebroken hartje (dicentra spectabilis) japans anemoon, echte sleutelbloem, Kaukasisch vergeet-me-nietje, kalimeris incisa ‘alba’.(klein wit margrietje)

De bestrating, nu in het midden pad, is van Nobre Cál. Dit is een fijnkorrelig breekmateriaal dat zeer geschikt is als halfverharding. Dit materiaal is afkomstig uit natuurlijk kalkgesteente. Deze halfverharding zal op het hele plein worden doorgezet.

 2e deel

De planning is om in maart het herstel van het plantsoen te hebben afgerond.

Bijgevoegd een PDF waar het conceptidee in beschreven wordt. De groencommissie vind het concept een mooie vertaling van haar wensen, maar uiteraard kan het nog enigszins worden bijgesteld. Het zeer bonte op de meest linkse foto heeft niet de voorkeur te zijn.

De groencommissie heeft advies ingewonnen over de vogelstand in de wijk. Tijdens de nieuwjaarsborrel informeren wij u hierover. Om de vogelstand te verbeteren in de wijk, worden tijdens de nieuwsjaarsborrel vogelkasten en insectenhotels aangeboden (met korting).

 Rondje gemeente en meldingen buurtbewoners

Verder heeft de groencommissie haar rondje met Patrick Spiegeler gelopen en de input van de bewoners meegenomen. Klachten over het groen en straatwerk zijn wederom bij de gemeente neergelegd. Hierop is voor de derde keer in het gerenoveerde stuk, herstelwerkzaamheden verricht zoals het bijvullen met aarde en inzaaien van gras.

We hebben nog steeds geen antwoord op de vraag over het versmallen van de rijbaan van o.a. de Sophialaan. Intern bij de gemeente is dit nu aan de verkeerskundige gevraagd. Wordt vervolgd.

De gemeente heeft de volgende verklaring gegeven over het lappendekentje aan tegels tegenover de dansende Lenny: 'Dit komt door het hergebruik van oude materialen (dat was het uitgangspunt), maar door breukverlies is men genoodzaakt nieuwe materialen toe te passen. Dat ziet er nu een beetje rommelig uit, maar wordt niet meer aangepast'. Deze verklaring vinden we niet bevredigend. Wordt vervolgd.

Inzake de vraag van de bewoners met betrekking tot de inboet van de Slingerweg / Dwarsweg: De inboet (bijplanten van de sneeuwbes) is of wordt uitgevoerd. Voor het (extra) vegen van de dwarsweg, is een verzoek ingediend (intern bij de gemeente) maar daar is nog geen gehoor aan gegeven.

Mocht u door de herstelwerkzaamheden schade hebben geleden aan de beplanting van de gemeentegroenstrook aansluitend aan uw tuin, meldt dit a.u.b. De gemeente heeft aangeboden voor nieuwe beplanting te zorgen.Comments